你们好!

Jag är så glad idag!
Gick upp imorse och gick en timmes promenad innan frukost! Så himla skönt, det är soligt idag och inte alltför kallt. Gick runt campus, som är enormt och även har en massa grönska haha! Det är ont om det här i Shanghai ska ni veta och på campus finns det precis överallt omkring en! :) Avslutade med upp-ner-upp-ner-upp-ner--- vid Guanghua-trapporna, sen tillbaka! Köpte med mig en apelsin på vägen tillbaka från en av fruktaffärerna som ligger mitt på campus och som även har öppet 24/7 haha. Vilka går ut och köper frukt mitt på Fudans campus mitt i natten liksom :p


Dels blir man ju glad av att röra på sig men jag är också glad över något som hände igår- jag fick 一封信!!
Ja! Jag fick ett brev!
Åh, gullig familj Gugge som skickade julkort till mig!! Taack! :D
Blev så himla glad när jag för en gångs skull kikade in i min mailbox nere vid lobbyn- och ser ett kuvert, med mitt namn på!! Haha. Jag bara hoppade haha!
Ulrika, jag och Luna sprang upp (okej Ulrika sprang, jag och L tog hissen) och hämtade alla nycklar vi har. Vi har nämligen aldrig öppnat den där mailboxen förut!! Luna på sin ryss/engelska: I'm sure it's some kind of bill!
Eftersom jag är här på scholarship kunde det omöjligt vara en räkning eller liknande haha så jag tappa inte hoppet! Så var det julkort, med svenska fina frimärken av motiv som inlagd sill, lovikavantar o grejer ^_^
"tjing tjong och här provar vi snigelposten" haha oh tack tack tack :) :) :)

För er som inte vet vem Gugge är så är det en vän till mamma, de har känt varandra i 100 år och vi har hängt massa med hennes familj! Mamma är lycklig som har en så fin kompis som dig, Gugge :)

Jaha idag står en hel rad med grejer på agendan, får se vad som hinns med.
Fick höra igår av mamma att tant Julie i Strömstad inte mår bra just nu..jättesjuk tydligen :( :(
<3 till henne och Lennart.

Hoppas ni mår bra där hemma! <3

对不起,好久不见。我非常忙!Heej på er!
Bilden ovan är tagen vid en liten gränd precis intill mitt Campus på Wudong Lu. På ena sidan vägen ligger höghus som studenter bor i, på andra sidan kommer den här lilla gatan. Husen är mycket små och ingångarna är som den ni ser där till vänster, så liten!! De som bor här är gamla par som tar hand om sina barn barn vars föräldrar jobbar och inte har tid att ta hand om barnen.
I Kina kostar det ju att gå i grundskolan så det är många barn som aldrig får gå i skolan. Då bor de med sina morföräldrar i områden och hem liknande dessa.
Jag kan knappt föreställa mig hur kallt det måste vara där inne såhär års! Jag tycker jag har det kallt på dorm om kvällarna, och då är Heatern på..!

När det blir mörkt, omkring 5, så rullar de ut sina matvagnar och det står gatukök längs med hela gränden! Då har de suttit och gjort grönsaks- eller köttspätt under dagen för att sedan sälja på kvällen. Det är detta de försörjer sig på. Inte konstigt att man inte har råd med skola till barnen. Vid 9 rullar de vidare köken till utanför huvudingången till Campus. Det är det vi kallar 'street food', spett 1-2Y och 炒饭/炒面 (wokat ris/nudlar) 5Y. Men nu, i nyårstider, står aldrig köken där!! Jag hoppas att det är för att de lyckats köpa sig tågbiljetter för att åka hem till sina hemstäder!! :) Igår var det ett stackars kök som stod där.. usch man skulle vilja ge dem en hundralapp så de slipper stå där! Tänk hur mycket pengar det är för dem! Måste ju va typ inkomst för en månad!
Jag sitter just nu där hela det här äventyret började! På Starbucks nära 南京西路 (Nanjing West Road) där vi vårt hotell ligger som vi bodde på första veckan här!
Kände mig helt lycklig när jag kom upp från tunnelbanan och gick på "vår" lilla gata. Min plan var att sätta mig på Bucken för att utnyttja internet här och äntligen blogga!! Men- som jag hade släpat dator, kamera och grejer hemifrån och när jag äntligen satt mig med en kopp te och satt på datorn- så har jag bara 5% batteri kvar!!! Fan! Och ingen ladd-sladd hade jag med mig.. :( Gjorde världens supercheck på blogg, mail och fejjan, sen vare 1% kvar och dags att stänga av haha! Såndär otur som bara händer mig känns det som..!!
Men som tur var va U i närheten med sin dator som även hade full batteritid och jag får nu låna den.

Mina nya favorit-halsband! Shoppade loss häromdan på allt möjligt, fler bilder nedan! De här köpte jag på min nya favorit "ful-market" som jag kallar den. Där kan man finna precis ALLT och man får det till det priset man lyckads pruta ner det till. Den här smyckesshoppen va dyr. Det var i stort sett omöjligt att få ner priset men til lslut gick de med på 150Y för båda.. 75:- styck var de värda!! Blev helt kär i dom haha. Perfekta tillsammans ju.
Man känner även att det är bättre kvalitet på de här än smycken man lyckas köpa för 10Y..så hoppas de håller nu. :)

..funkar även bra till ljust!


Nu satte det sig precis en västerländsk äldre man vid bordet bredvid mig tillsammans med en liten kinesiska. Hon ser ut att vara i min ålder. Hon är säkert lite äldre men kineser ser ju mycket yngre ut än de är. De säger knappt någonting till varandra och hon tar en klunk från sin kopp precis hela tiden. Han dricker inte från sin kopp utan han bara ler mot henne. Visst ler hon tillbaka men jag tycker allt hon ser lite rädd ut på något vis. När han söker efter hennes hand tar hon upp koppen igen och tar en klunk. Vill hon verkligen vara med honom eller är det för att det är "bäst" för henne. Uh sådana här förhållanden är vanligare här än man tror.. Nästan var man än går kan man se västerländska män med unga asiater. Många gånger är de säkert kära, men jag tror att i de flesta fall är det nog tyvärr mest "en lösning" för båda parter.. Hemskt i så fall men men, så länge de är lyckliga så!!
Han ser förresten ut som Orup!

Nya favoritaffären!! Charles&Keith. Allt är så himla snyggt, och bra priser! Nu hade de även någon form av nyårs-rea (ja, det kinesiska nyåret) och det var 30-50% på massa fina saker.
Butiken ligger i Super Brand Mall i Pudong. Vet inte än om det finns fler butiker i Shanghai. Hoppas! :)

Köpte två väskor, den ovan och den här. Så himla snyggt att piffa till väskan med en sjal, har satt på en själv nu på den första, (den andra hörde sjalen till) ska ta bilder och visa min hemmapiffade väska! ;) Obs, inspiration från Ullan själv.


Skor från Charles&Keith. Så himla 舒服 / shufu / bekväma, och kostade typ 200 då det var 30% rea.
Redo inför ballerina-säsongen! De har legat på lite drygt 300 men jag köpte de nu för 160! :)


Har även fått mig en ny plånbok!! Äntligen! Hittade en perfekt på C&K men av nån anledning höll jag mig för att köpa den. Så var jag på 'ful-marknaden' och fann en lila där! Det är en kopia av Banclear (som jag helt ärligt aldrig hört talas om innan men nu har jag koll.. :p ). Priset började på typ 300 men jag lyckades få den för 50! Woho!

Både jag och Ulrika är extra svag för lila just nu. Så lite lila ögonskugga åker allt på var dag nu för tiden! Tillsammans med brun/guld + eyeliner blir det kalasfint. Make Up Stores "Hyacinth" e så himla fin.
Och sist men inte minst..
..skinkosten är slut, igen!
Tack Sara, återigen, för en mycket bra svensk present! :D


Nu blire Simply Thai med Ulrika och Evan! MUMS!! Bästa Thairestaurangen i Shanghai, på riktigt.Kram!

på vägJa det är många som är på väg just nu! Varje dag ser man nu folk gå med resväskor här.
Många av mina vänner här är ute och reser nu då vi har lov. Andra åker hem då de inte ska fortsätta plugga här nästa termin. Men när det kommer till kineserna så reser de just nu hem till sina hemstäder för att fira det kinesiska nyåret!
Kineserna kallar varje år vid ett visst djur. Det finns 12 olika: Råtta, Oxe, Tiger, Kanin, Drake, Orm, Häst, Får, Apa, Tupp, Hund och Björn. I kinesiskan säger man ”你属什么?” ”Ni shu shenme?” vilket betyder ungefär ”Vad är du född i för år?”.
Nu är det enligt den kinesiska kalendern Tigerns år. Den 3 februari avslutas det och ersätts av Kaninens år!
Det håller just nu på att pyntas för fullt runt om i Shanghai inför nyåret!! Mycket rött och guld som betyder lycka och mycket reklamskyltar med kaniner på! Tröjor i skyltfönstren har 'kanin-loggan’ på sig, vilken man kan se mest överallt! Nedan följer lite info om kinesernas egna nyår! :)

Walmart just nu!


¨¨¨

"Det kinesiska nyåret är kinesernas allra viktigaste och största helg under året. Det infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari - 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender.

Kaninens år – 3 februari 2011 till 22 januari 2012

Kaninen är en särskilt lycklig symbol och de som är födda i detta tecken tros ha en kuslig gåva för att välja det rätta. De anses också vara särskilt intelligenta, vältaliga, medkännande och lojala.”¨

: center;">¨¨¨


Ni kan klicka här och leta reda på vilket år Du är född i och vad som sägs vara karaktäristiskt för det djuret! :)


Hu - Kanin


Shanghai Tang


Det är inte Shanghai Tang men är det inte det första man tänker på eller vad?! :D
Ah är så lycklig, fann dessa skålar på en marknad igår som jag var på med Maria! Det var underbart, två våningar fulla med krimskrams. Precis vad du än kan tänka dig i prylväg. BILLIGT!
Varje hål-i-väggen-butik var koncentrerade på en grej, typ hårpiff, tassles, rökelser, doftljus, presentpåsar, inslagspapper, påsar, små presentlådor, korgar, koppar eller SKÅLAR mm. mm. mm. :)
Så fann jag den här skål-butiken och de här två skålarna! Lyckades pruta ned priset så jag fick båda med tillhörande 筷子 / kuaizi / ätpinnar, för 30Y!! :D
¨¨¨Nu har jag och U varit på Starbucks typ hela dagen. Bara tagit det lugnt. Jag har hängt på facebook sådär länge som man vill men inte kan göra när man tentapluggar! :)
Vi har även spanat in resa för lovet! Vi har ju en månads lov nu då kineserna firar det kinesiska nyåret som är i början på februari!

Vi har två kandidater på resemål; Thailand och Malaysia men det lutar faktiskt åt det sistnämnda!!

Bild fr. Google. Langkawi, Malaysia <3


^

China Scholarship Council

 Den här fina hälsningen fick jag vid nyår! :)

¨¨¨Den fina hälsningen följdes av att vi var ute förrgår, för att fira av terminsslutet och alla kinesiskastuderande studenter var färdiga med alla final exams!


Först mötte jag upp Alice, en dansk tjej jag träffade på Halloweenkryssningen i oktober! Hon bor i Danmark men hennes mamma bor och jobbar här så hon åker hit typ 4 gånger om året. Nu var hon här och vi såg till att hänga! Vi hämtade mat och fixade oss hos oss och sen vidare till Narrow Gate där vi mötte upp de andra. Narrow gate är en nyöppnad bar här på vår gata,  Beckham jobbar som bartender!


Efter Narrow blev det M2, slutade i en riktigt skoj klubbkväll!! Braaa musik, bra folk och vi kunde inte dra oss förrän vid 05!

I torsdags snöade det hela dagen!! Till och med vid 05 nästa morgon snöade det, mycket! Måste säga att trots att jag är glad över att få se fallande snö även den här vintern så känns det jobbigt att gå runt i högklackat och nylonisar i snöfall..! Men- vill man vara fin får man lida pin! ;)


Efter M2 (som för övrigt ligger runt hörnet från Ascott hotell, där vi,familjen, bodde!) var det lite velande ute i snön vad vi skulle göra, ingen ville ju åka hem! Slutade med att vissa åkte till Mao och andra hem till Andrés. När jag vid 09 skulle gå hem snöade det fortfarande stort! Inte klokt! Kallt!! :)

 


Igår blev det aldrig-stiga-upp-ur-sängen hela dan typ. Kollade massa Gossip Girl-avsnitt med U och sen till slut pallrade vi oss ut till Walmart så vi hann precis innan stängning vid 22.. :p


Sen när vi kom hem skulle vi ha Skype-date med Louise och Tiffany men smarta som vi var hade vi glömt bort att U inte har Skype på sin dator, och man kan inte ladda ner det här i Kina.. Så det fick bli msn-date istället i skrivande form istället för i tal. :)Nu ska jag strax träffa Alice och vi ska på nån marknad. Sen blir det middag med folk ikväll och sen troligtvis ut!!


Hm, blev ett ruskigt vanligt och ganska så ospännande inlägg det här utan bilder dessutom.. Aja en update i alla fall!! :)^

Bild från Google. Ska försöka få en sånhär liknande kappa uppsydd, kanske en annan färg, men aaah ball modell i övrigt!! :DFärdigpluggat för den här gången!!!

 


Andra och tredje provet är härmed avklarat och vi har nu en månads lov!


Tar en liten paus från alla dessa anteckningar och texter men ska absolut sätta mig in i det om ett par dagar igen jag ska inte tappa det här nu.


Woho är så glad just nu :D

 

^


Hipp hipp hurra!

Hej alla! Mitt i allt 学习ande inför provet vill jag bara säga grattis till kusin Nicole som fyller 16 (!) år idag!
Inte klokt känns som att jag fyllde 16 nyss!! Hoppas du får en skön dag och käkar massa tårta! :)
Grattis  grattis 住你生日快乐!!!
^^^


Nu är 听说-delen avklarad (hörförståelse), texten i provet var den här gången i endast tecken, det stod alltså ingen förklaring nånstans på engelska eller så. Och läraren pratar endast kinesiska med oss, JA- man känner av framsteg inom kinesiskan just nu!
Plugg plugg plugg, hoppas det är bra med er!  再见!!


ny favoritbild från mitt Shanghai<3

^

@StarbucksAnlände för någon timme sedan till Starbucks för en heldag med plugg. Ulrika fann förra veckan en ny favorit-buck nära Nanjing Lu.
Trevlig personal, soft musik och så hr vi konstaterat att det bara är snygga som hänger på det här Starbucks’et!! Galet. Varenda kille som kommer in typ.
Sen har de någon grej för sig här att hitta på nya kombinationer för kaffe/ te sen får man små smakprov!!
Nyss kom 服务员 med en liten kopp cappucino-tea och tuna-bread! :D mums och se så glad jag blev!Är för övrigt så himla glad över att familjen kom hem bra, förstår att det var en jobbig resa men oh så skönt att allt gick bra.
Bästa bilden!! Synd bara att pappan saknas på den..!! :D^

GOTT NYTT ÅR! 新年快乐!2011!!Hej alla och gott nytt år på er!! Hoppas att julen gick i ljuvlighetens tecken, att folk var snälla mot er och att sista dagen på år 2010 blev något att minnas! Hur och var firade alla? Jag vill veta :)
Själv mår jag bra men har lite dåligt samvete då jag inte skrivit på bloggen på mycket länge. Men som ni säkert förstår har jag haft fullt upp- med mina 4! :) Nu har de dock åkt härifrån vilket är så trist, men oj vad roligt vi hade i två veckor och oj vad mycket jag har att visa och berätta för er som läser!! :D Vill även säga ett stort tack för alla fina kommentarer jag fått den senaste tiden trots noll update! <3

Första bilden ovan är tagen på Peace Hotel på Nanjing Lu ett par minuter innan 12-slaget den 31a. Superfint ställe med perfekt stämning att skåla med skumpa i! Och se så fina hattar vi fick av dom! :D

Efter god buffé på en mycket trevlig och nyöppnad restaurang i French Concession tillsammans med Ulrika, hennes syster Sandra och kompis Jeanette åkte vi alltså in till The Bund. Då Nanjing Lu (Lu = kinesiska för Road) ansluter till The Bund (Zhongshan Lu som går längs hela utkanten av Puxi varifrån man ser över till Pudong, där själva "skylinen" ligger.) gick vi in på Peace Hotel för att inte frysa ihjäl i väntan på countdown och 12slag!
Det var alltså svinigt kallt den natten. Uh, måste varit det kallaste jag upplevt under min tid här.
Det var ballt att stå på Bund och kolla bort mot Pudong där fyrverkerier fyllde himlen under ett par minuter. Ja, det höll inte på längre än så då fyrverkerier har blivit strängt förbjudet pga. brandrisk då det är så tätt med höga hus i Pudong.. Lite synd, men man kunde istället se tiotals röda "thailand-lyktor" lyfta mot skyn lite här och var!! Så himla fint!

ot;text-align: center;">Med champagne, partyhattar, tomtebloss och fotande med kineser invigde vi det nya året på Bund i Shanghai!

Tre femtedelar av familjen började nyårsafton 300 meter upp i luften i SH Oriental Pearl Tower.
Då pappa och jag redan varit där hoppade vi den aktiviteten. Här ser man The Bund. Bilden lånad av dem :)Hela gänget på restaurangen.

Desert-kockarna!

Mums!
Jag, Sandra, Pappa
Mamma, Ulrika, Jeanette

Presenter som alla fick två var! Jag hoppades på diamantring från Swarowski, men överraskades isatället med en kaka och pralin :)
Vi tre på Peace!

Wooo! 2011! GOTT NYTT ÅR!!
önskar Shanghaiginger!


Jag lovar att berätta mer om vad som har hänt den senaste tiden, men nu är det så att vi har gjort klart ännu en lärobok vilket betyder att det är prov igen. Och innan ett kinesiskaprov är det plugg, plugg och åter plugg som gäller men jag ska försöka hinna med en och annan update emellanåt, så jag inte drunknar i alla tecken :)<3

RSS 2.0