星期二,2010年 十一月 三十日

 



Snart kommer de här nissarna hit! Woho!


Här är mitt telefonnummer, som ni lär behöva :)


+8613611741637


Har ni era svenska nummer?




Seee you! Nu går jag till skolan :)

^


1:a Advent i Shanghai

 



Ha den äran på advent! Eller vad man nu säger haha :)

 



Som tur är kommer vi att få fira lite svenskt med Jonas och Maria! De ska bjuda på pannkakor, pepparkakor och glögg! Mums!! Fast som Jonas sa, "Varje år får man för sig att glögg smakar godare än vad det faktiskt gör.." och jag håller nog med ;)



Igår var jag på IKEA igen :D

Ulrika, jag och Beckham kände att vi alla behövde lite julmys till rummet + svensk mat!

Kom hem med diverse fint! Pepparkakshuset dock är låångt ifrån IKEA.. U köpte det på Starbucks för ett tag sen, Så himla fint!! Skålarna och koppen är från en vagn utanför som står och säljer porslin. Fina grejer! De där tre betalade jag 25Y för sammanlagt! Bra tycker jag :) Hemma hade det blivit betydligt mer, så får man alltid tänka! ;)

 



<3


Fudan NBA

Jag har massa att skriva om och visa er så nu bara öser det in inlägg på bloggen!

Idag efter skolan satt jag och bloggade lite i solen på balkongen 8-)



Tack Thomas för kommentaren!! Blev jätteglad :) vad roligt att du läser ibland också! The more läsare the merrier! Och alla borde lämna en liten kommentar efter sig! :) Du frågade när Anton och gänget kommer, jag vet inte!! NÄR KOMMER NI EGENTLIGEN? :)

Jag, Ulrika, Beckham och Luna har börjat spela basket! Eller ja, igår var andra gången! Vår grej är att köra på natten haha sist var det vid 02-tiden och igår vid 24. Båda gångerna har det kommit fram en läskig gubbe och gapat till oss på kinesiska. Vi fattar ingenting haha, sist var Max (Kina) med så han kunde ju prata med honom, men igår var ingen Max där så vi fick klara oss själva på vår lilla kinesiska. Jag fick fram att "hej hej long time no see!!" men han kollade bara surt på mig och fortsatte säga saker surt. Till sist fattade vi och han menade att om 10 minuter måste vi vara härifrån för att det är för sent och att kineserna i deras dorm inte får bli störda av ljud från basketplanen... Undrar vem han är egentligen..han är inte Fudan-stuff iaf!! Aja han ser så läskig ut så man vågar inte direkt argumentera emot...


Den kinesiska frukten som jag fortfarande inte vet namnet på... Med skal ser det ut som en stor såndär gul melon, sen utan skal ser det ut som en apelsin, fast mer ljusgul än orange. Sen det där sista vita "skalet" är så segt, man kan inte bita i det. Det är heller inte meningen, det är nämligen jättebeskt! Uuhh... Utan man bryter en klyfta itu, (den är liksom torr, frukten, så man blir inte alldeles kladdig när man äter den) sen bryter man bort bitar av själva fruktköttet, som är ganska sött och när man biter i det blir det saftigt! mums!
:D



Igår hade vi brandövning här på dorm! Kl.20.30 sattes ett larm igång, hela huset släcktes ned, hissarna stängdes av, och alla möttes nere i lobbyn (..det var långt ifrån alla på dorm där) sen gick vi ut tillsammans till baksidan. Där fanns en fet brandvattenslang som några "släckte elden" med (vattnade gräsmattan). Sen tände de eld på två tunnor, så fick de som ville gå fram och testa att släcka med röda brandsläckare! Jag har aldrig provat en sån, jag va astaggat på att prova haha. Det var Beckham, Tobias (Tyskland) och Kiat (Thailand) också så vi bara sprang fram för att få testa haha, vi var de enda :p På 1-2-3 släckte vi tunnorna tillsammans! ;) Det va roligt, och mycket bra att ha testat tror jag.

Mina nya favoriter! Behövde verkligen ett par gosiga sockor att ha på rummet när det är kallt. Observera: "när". Det är nämligen ofta väldigt kallt här inne på kvällarna. Var i en affär och de enda sockorna de hade var sånna här, med en fet nalle-liknande grej där fram. 15 spänn kostade de vilket är himla dyrt för ett par strumpor här, men en stor panda vid vristen är det ju sällan man får på köpet! :)







Skinkosten sjöng på sista versen häromdagen. Nästan en månad räckte den. Ruskigt bra 20årspresent, Sara!!







Middag hos Jasmine (Filippinerna). Hon och hennes filippinska kompisar hade fixat filippinsk mat!

Haha! Giant-Gilles! (Belgien)



Folk (Thailand och Filippinerna), Jasmine (Filippinerna), Jihyun (Korea)




God mat! Det är som en taco! De gör brödet framför en, så säger man vad man vill ha på. Kött/kyckling och vad för grönsaker. Blir ungefär 9, 10Y för en!



Så, nu har ni ytteligare lite med koll på mig och mitt liv. Gå nu inte härifrån utan att lämna ett spår!! :)

^

ladies night!



I onsdags natt var jag i det där högsta huset där..!
Det var ladies night vilket innebar gratis inträde + gratis champagne för alla tjejer hela kvällen!
Killar fick betala 100:- i inträde och sedan även betala för all dricka.. galet. Jag åkte dit med Luna (Ukraina) och Beckham (Turkiet), Ulrika var förnuftig nog och stannade hemma och pluggade. Men jag kände mig verkligen sugen under dagen på att hitta på nåt skoj på kvällen. Så dök det här upp och klart man hänger på! Får väl erkänna att jag hade behövt plugga (gud vad det går undan på lektionerna nu!!) men ibland måste man få unna sig lite sånt här också mitt i veckan :D
Liveband spelade hela kvällen och de gjorde grymma covers av alla "hippa" låtar just nu. Det är sällan det faktiskt låter bra när någon sjunger en Lady Gaga-låt eller Black Eyed Peas eller så, men det här bandet var riktigt bra!!
Är inte säker men tror att det är ladies night i Financial Center varje onsdag. Det finns väldigt många ställen här i Shanghai där "ladies night" förekommer då och då. Oftast onsdagar. Då är det gratis gratis gratis hela kvällen för alla tjejer. Kalas ju! Det dumma är ju att det är mitt i veckan och jag börjar 08.00 dagen efter. Antagligen därför jag inte varit ute en onsdag här tidigare..  Hur som helst- jag tog mig till skolan igår 08.00!! Skulle banne mig inte gå ut en onsdag och sen sova halva nästa dag och missa skolan o allt utan "nu valde jag att gå ut, då får jag se till att orka upp nästa dag". Det är svårt att tänka så men man måste..





Very funny! :)
^

"söstra mi!"

Vet inte om det funkar i plural och men ja jag saknar mina systrar!
Fula miner, sånglekarna, 23:30-nivån, kopp, tuss och godnacho!

Så igår när jag har gått o lagt mig med Booken, skulle bara kolla mail och facebook, så började jag chatta med Sara. Ulrika hade precis somnat så jag var tvungen att vara tyst och kunde därför inte skypea. Men då kom vi på den briljanta idén att skypea fast ingen sa nåt, utan skrev på skype-chatten! Hahaha fnissigaste samtalet på länge! Fula miner var det gott om under den halvtimmen kan jag säga! xD Galet bra sätt att chatta på, man slapp skriva alla "haha:n" för man såg om den andra skrattade och då kunde man skratta tillbaka hahah :D
Oh sen sov jag gott :)

Ja juste, jag tycker att ni ska ändra profilbilder på facebook!! :













<3

jag  fotografi



Igår kväll var en skön kväll!
Jag cyklade iväg till gymmet och hängde där ett tag. Precis när jag kom mötte jag Ross (Madagaskar) i Ulrikas klass. Han hade varit där i 2,5h... Och han går dit varje dag! Det förklarar hans jättesexpack :):)

Sen efter träning köpte jag med mig min nya favoritfrukt (som jag ännu inte lärt mig namnet på) och chestnut (kastanj). De kan man köpa nästan var som helst här! Ni vet kanske hur de är tillagade men jag vet faktiskt inte.. i det kinesiska namnet dock finns tecknet för "friterat" ( 炒 chao ) med så de är kanske lite friterade/stekta.. Aja, de är varma o goa när man köper dem, supergott! Ett måste att testa om man är här!

Sen bar det hem till Beckham (Turkiet) (han som var Hulken på Halloween)! Jag mötte Ulrika och Max (Kina) här utanför så köpte vi med massa street food och gick hem till Beckham här Luna (Ukraina) redan var. Älskar hans hem det är så himla bra ställe, en "lägenhet" på 3 plan 5 minuter från Campus! Han bor tillsammans med två andra killar men de är lite slöa, ni vet, tar inte undan från bordet när de käkat o så.. så det verkar mest vara Beckham om får stället att kunna vistas i.. uh tycker lite synd om honom. Jag och U pratade sen efter om att det vore en perfekt trea om vi tre bodde där, skulle bli världens finaste hem! ^_^ B älskar inredning och att piffa också haha.
Han har köpt massa fräcka ljuseffekt-lampor, "jelly-stickers" som han satt lite här och där i sitt rum (aldrig hört talas om det tidigare men det är som slime-grejer i olika motiv som man kan fästa på väggen/fönstret/skåp haha).
När vi ätit mat, frukt och chestnuts bestämde vi oss för att ta en sväng förbi Helen's och ta nåt att dricka fast samtidigt tyckte vi det vore kul att dra ut o spela lite basket, så vi körde på båda! På Helen's var det inte sånt drag det brukar vara på lördagkvällar, men det gjorde inget, vi beställde in var sin drink. Sen gick vi till campus där det på ett ställe finns typ 10 basketplaner bredvid varandra. Så spelade vi basket till kl.03.30 haha :D


Har just meckat ihop min skrivbordslampa jag köpte för ett par veckor sedan, äntligen!! Kom ihåg, sax funkar (nästan) alltid som skruvmejsel! :)





Har suttit och fixat med massor av mina stockholmsbilder den senaste tiden.

Ville visa er några av mina favoriter.

Dock är hundbilden härifrån (Zhujiajiao), tycker faktiskt nästan man kan se det! :)



^

新天地 - xin tian di



Hej hej!

Ja igår började dagen lite halvbra... och natten innan kunde jag inte somna. Vet inte varför, låg vaken jättelänge och det var sådär att man liksom inte kan stänga ögonen, de bara öppnas igen!! Jag och U låg och snackade länge om allt; livet här i kina, planer för framöver, pojkar här borta och hur lustiga de kan vara många gånger... Vi kom fram till att vi är i någon form av svacka just nu och skulle verkligen behöva att nåt extra kul hände!!

Så nästa dag, igår, bestämde sig Ulrika först för att göra nåt åt sin stela rygg så hon kollade upp ett massageställe i Xintiandi (Det nya området i French Concession, gammalt område upprustat till modernt och frsächt men med lite kinesisk stil).
Vi haffade en taxi med en skön taxichaufför som frågade oss massa och vi frågade honom massa. Det är så himla kul, jag skulle nog säga att taxiresorna är de gånger man får öva mest på sin kinesiska! Chauffisarna är alltid så nyfikna på var man kommer ifrån, vad det är för språk man snackar, hur länge vi ska va här o sådär :)

Det var Ulrikas första besök någonsin i Xintiandi, hon var helt chockad: "Men guuud, woow, men asså!! VARFÖR har vi inte varit här förut?!? I'm in heaven!!" Hahah. Det är som om man helt plötsligt är i ett annat land, fast det känns ändå inte som Italien eller så, så till slut kom vi fram till att det känns faktiskt som Kina, ett mycket modernt Kina. U blev iaf. förälskad i stället direkt och vi vandrade runt och kollade alla restaurangers menyer. Vi hade just ätit men att se annat än "Chao fan, chao mian" (friterat ris, friterade nudlar) på menyerna kändes extraordinärt :) "Räk- och avokado sallad med pinjenötter" liksom! :D

Såg bl.a. det här. Shanghai Tang hade en restaurang/café där de bl.a. har brunch på söndagar!! Dit måste vi gå när ni kommer! :)

Hade inte med mig kameran igår så fick leta fram lite bilder från förra vistelsen i Shanghai, 2008. Upptäckte nu när jag kollade på bilderna att skyskrapan i bakgrunden som har ett tegel-liknande mönster ju höll på att byggas då!






Så när vi vandrade runt där hittade vi en anslagstavla som tillhörde en biograf, affischen till nya Harry Potter-filmen satt uppe. Här är det inte lika mycket pådrag inför harrypotter-release som hemma så vi visste knappt om att den hade premiär så snart. "Hm..19:e november har den premiär... !! Det är ju imorn!" "Men vilken tid?.. 24.10!" .. "!! Det blir ju inatt ju!" "Men gud då måste vi ju gå!!? Vi har ju ändå lite sovmorgon imorgon!"
Så vi sprang iväg och köpte oss varsin biljett till 24.10. Så vi skulle väl vara hemma runt 4 inatt :) hurra! :D


Då jag redan lagt 200:- på massage den senaste veckan kunde jag inte unnamig en igår igen..så jag väntade på Starbucks medan Ulrika blev omhändertagen av en trevlig massör :p
Efter bucken blev det Luna Restaurant och varsin Caesar-sallad och en liten soppa till förrätt. Mmmm gud så gott det var! Sen köpte vi med oss var sin yoghurtglass från en fin "yoghurteria" där man valde vad för frukt man ville ha som topping :) Så tig vi med den till bion, köpte en popcorn och så var vi laddade för 1:a delen av 7:e och sista Harry Potter-storyn :D

Måste bara tillägga att här gillar kineser inte salt direkt, hellre sött! Så popcorn i Kina är i 90% av fallen sockrade istället för saltade! Men på bion kunde man välja om man ville ha söta (färgglada) eller salta (vita).

En Thai-restaurang i Xintiandi som jag åt på tillsammans med Jihyun och Kiat för ett tag sen! Godaste thai-maten i mitt liv.





Ikväll är jag bjuden till "philipperna" i min klass som ska bjuda oss på Filippinsk middag! :D

Sen får vi se om det blir Lunas pappas Vodka-party vi är bjudna till eller inte.. Ska ju trots allt finnas ett "sexy live band playing- to shake it up" och "sensuous pole dancing- to spice it up!" Haha :p



^


Fattar inte hur bloggande via iPod touch på Starbucks fungerar så jag får skriva här på rubriken haha! Jag och Ulrika har just köpt biljetter till Harry Potter!!! 24:10 har den premiär i Shanghai och då är vi där!!! Wohoo :D


Sweden - Ruidian


努力学习!

你们好! 今天我很努力学习!!

Ja, idag har jag pluggat mycket flitigt. Då det inte gick så bra på diktamen igår för min klass uppmanade vår lärare oss till att "努力学习 - nuli xuexi" - plugga flitigt. Så igår blev det en hel del plugg påde på eftermiddagen, kvällen och natten.., vilket även visade resultat på dagens diktamen. Dock känner jag fortfarande att jag är lite behind just nu (dock finns det de som är värre i klassen kan jag säga...).

Som ni minns så hade jag den stora Mid Term Exam för ett par veckor sedan. Min klass var den enda som började med bok nr.2 (Nästa nivå i kinesiskainnan provet, vilket gjorde att jag både hade nya tecken + de 400 gamla att plugga in. Valde såklart att lägga fokus på bok nr.1. Men detta syntes ju när vi efter provet fortsatte med bok nr.2, vi hade då redan gått igenom 3 kapitel.. Det blev en del 复习 för att "färska upp" allt men nu är vi redan på kap.6 och jag behöver nuuuli xuexi! Så direkt efter skolan idag cyklade jag iväg till mitt nya favvo-plugg-ställe! Satt där i 100 år och åt sushi-lunch för 6:-, drack latte för 12:- och xuexi:ade massa.


Parkerade cykeln på skolområdet då det känns säkert att ha cykeln där.
11.30- fullt med cyklar och det tar minst en minut att hitta en lucka.
derline;">16.45- nästan tomt på cyklar och man tror man gått till fel cykelparkering då det inte alls ser likadant ut som när man lämnade cykeln hehe :)


Haha köpte de här fräcka vantarna igår förresten!! 12.80Y och de är perfekta att ha både ute och när man sitter och fryser på rummet och bloggar! ^_^


Och här är klassrummet igår.
Näst sista lektionen var det jag, Gilles och Kiat där..av 25 i klassen..... Aja bra för mig, då får man mycket hjälp och man lär sig mycket mer effektivt! :) *Gilles is nuli xuexi!! ;)





Utsikt från min plats häromdan. Tornen i bakgrunden är Fudans huvudbyggnader. Följer man gatan där till höger kommer man till dormitoryt! Och ja, där i mitten är det en moppe som ligger ner mitt i gatan, två krockade. Det verkar hända lite hela tiden här..folk kör som galningar och utan licens.. Flera gånger har jag sett typ 12-åringar som kör runt på moppar, vissa gånger även skjutsar sina småsyskon...galet.




öva öva öva









^

tomorrow is just another day in life.. that you'll never forget




Förhimla snygg startsida på apple.com idag! Whaa



^

It's easy, all you need is love!




Håller på att "städa" i mitt iTunes! Hatar att ha o-orning där, så nu har jag rättat till massa låttitlar, albumomslag osv :)
Dock är det låångt kvar till färdigt! :)






Det ska vara snyggt när man lyssnar i iTunes!




^

kommentarsvar


Tack så mycket för alla grattis till ny madrass och studieresultat haha :)

Claes!
Tack för din kommentar, vad glad jag blir! O vad roligt att du länkat vidare min blogg! Vet inte, vissa dagar är kanske mer intressanta att läsa om än andra :)
Trist med skräpväder där hemma med slask och annat. Här är det varken slask eller varmt. I mitten på oktober började det bli svalare här, sedan ännu kallare. Nu är det omkring samma grader varje dag, tror det är ungefär 15. Men luften här är ju så fuktig så när det blåser lite kallare vindar uppfattar man vädret som superkallt. Så det är jacka och gärna mössa mot kvällen som gäller här!

Du hade en fråga om internet och huruvuda sidor är blockade här eller inte.
Det är absolut något jag märker av! Som många förmodligen redan vet så är Facebook, Youtube och Twitter blockat i Kina. Kommer inte alls in på sidan om jag skriver in adressen i fältet. Jag skulle just söka på Wikipedia varför det är blockat, men blev istället påmind om att Wikipedia.com är ju också oåtkomlig. Eller ja, söker jag på google.com efter "facebook, China, blocked" får man bara error-meddelande som svar. Likaså svenska Google.se går inte att komma in på. Google.com fungerar dock men så fort man söker på bilder behöver webläsaren tänka, tänka, tänka och till slut får man upp små bilder men så fort man trycker på en bild för att se den större möts man av nåt felmeddelande.
Gjorde ett nytt försök att komma in på wikipedia.com och därefter söka efter "blocked websites China" och kunde då läsa bl.a. det här:

Wikipedia (en.wikipedia.org), and other languages of Wikipedia excluding Chinese Wikipedia (zh.wikipedia.org) were unblocked on April 4, 2008. However, sensitive topics such as Dalai Lama and Falun Gong are still blocked including the Wikipedia article listing sites known to be blocked. The move comes after International Olympic Committee (IOC) inspectors told Beijing organisers that the internet must be open for the duration of the 2008 Olympics and that blocking it "would reflect very poorly" on the host country.[4] It is currently more accessible with repeated clicks on taboo matter causing the user to be locked out. In late July, 2009, all images on Wikimedia pages have been removed by certain ISPs in China.[2] "


Så i det här spåret är det, sidor blockeras och tillåts, blockeras igen, osv. I början när jag kom hit hade jag jättemycket problem med Hotmail.com.
Alltså- Stora officiella sidor där information om diverse kan spridas, som inte Kinas ledning kan hålla koll på, gillar de inte :)
Det var roligt när vi inte kunde komma in på Ulrikas blogg under två dagar haha! Vad har hon då skrivit om egentligen..? ;)

Det här vet jag inte om jag bör nämna eller inte på bloggen, men det finns iaf sidor som man går in via för att få åtkomst till de ovannämnda hemsidorna. Dock är ju Apples Mac så bra så med de blir det extra svårt att knäcka sig igenom servrar och proxys och vad det nu kallas. Men jag fann till slut min lösning så min facebook-abstinens var på max :) Dock känns det lite läskigt..känner mig som lite av en hacker. Spännande!..



Mamma: Jag skriver i mail vad det är för spec. jag vill ha från Sverige!!
Jag har också (för längesen) börjat fundera på hur jag ska vänja mig vid alla priser hemma igen.. Att t.ex. att inte kunna köpa en 600ml-colaflaska för 2,10:- känns... jobbigt! Och maten sen! Här äter man sällan mat för mer än 40Y / DAG! Och då köper jag ändå frukost, lunch, middag i stort sett varje dag. 40Y var nog lite att ta i förresten... en vanlig skoldag ser ofta ut såhär:

Frukost äter jag hemma (yoghurt, bröd, ost som jag storhandlar på Walmart), lunch i skolans Canteen (omkr. 5, 6Y) eller från street food (4Y) och sen middag på "muslimstället" (6-10Y) eller från street foot (2-6Y)!


Grattis i efterskott till Eva B som fyllt 50 och haft kalas!! Hoppas det blev en mycket lyckad tillställning!!

— Och juste! Tänkte bara berätta för er där hemma som inte själva har en blogg:
Om ni vill kommentera på gamla inlägg så får ni jättegärna göra det, för jag får ett meddelande när jag loggar in om vilka inlägg jag har fått kommentarer på! :) Så t.om. första inlägget kan ni kommentera på om ni vill! Det var någon som skrev att det kändes dumt att kommentera på gamla inlägg men det är det verkligen inte! :D

 

 



Är det något speciellt ni vill att jag skriver om eller visar bilder på här på bloggen? :)




Kram!


PAPPAS DAG!



<3


Hoppas du får en skön dag, pappa, och att de ger dig nåt fint på Din dag!



Hurra för min pappa och de andra papporna som läser min blogg :)



KRAM!

今天从来没去学校因为我在睡觉




Hej igen! Kom just hem från 'brödboden' 5 minuter från dorm. Har suttit där sedan kl.5 och pluggat...endast Vivian (och andra som kan kinesiska eller är bekanta med googles translate-funktion (som f.ö. inte är bra)) fattar varför. :) Hmm ja, jintian conglai mei qu xuexiao yinwei wo zai shuijiao... :)


t;På vägen hem köpte jag med lite sushi. Man får 10 vegetariska rullar för 6Y! och det ÄR gott! Så får man soja i såndär liten påse bredvid :) (Vill man ha nån form av kött i kostar det allt mellan 7 och 9 hela Yuan.) Jag är inte vegetarian men när det är sådär superbilligt avstår jag ofta kött då man liksom inte har en aning om vad för kött det egentligen är.. Men å andra sidan, är det ju sådär billigt mest överallt så därför har jag på senaste tiden försökt komma över min dåliga(?) vana..


Igår t.ex. gjorde jag nåt galet! Efter IKEA var jag på asbra humör, hade ingen tid att passa, så jag strosade runt lite på området runt IKEA så kom jag till en såndär 'kina-gränd' t.ex. Felix Herngren besökte nu när han var i Shanghai, där det är kök efter kök som står och grillar spett. Sånna finns ju överallt här och jag har aldrig provat kött MEN igår tänkte jag att va tusan och vet ni vad- det var nog godaste spettet jag nånsin ätit! Haha Åh vad gott det var!

 




Hur som helst, nu har jag gjort alla läxor vi har till nästa vecka! Hur skönt som helst, slipper jag tänka på det under helgen. När jag satt där och skrev min hemuppgift så satte det sig en tjej mittemot "Oh en ny café-kines-kompis" tänkte jag, då det nästintill alltid är någon som börjar prata med en här om man sitter och pluggar kinesiska offentligt. "Is it difficult?" frågar tjejer plötsligt! :)


Så började vi prata massa, jag berättade vad jag gjorde här och hon detsamma. Hon är från Huang Shan-områden (Gula bergen). Hon var så snäll och trevlig men så var hon tvungen att gå, "trevligt att träffas" och allt det där men vi bytte aldrig nummer eller så.. vilket jag ångrar djupt. Fan! Jag skulle ju sagt att "jag letar efter någon att ha som tutor, träffa någon gång i veckan och prata kinesiska så om du eller någon vän är intresserad får du gärna höra av dig!" ska ju inte vara så svårt att få ur sig!! Nästa gång, då..!

 

 


Innan plugget cyklade jag runt lite på campus. Älskar att göra det! Den här långa vägen, som jag och Ulrika kallar Risvägen (för i början trodde vi det var risodlingar längs ena sidan, fast det visade sig vara typ sallad eller nåt sen men ändå) är hur skön som helst att cykla på. Den tar liksom aldrig slut. Den ligger lite avsides från alla skolbyggnader och allt annat folk. (måste f.ö. fota nån gång i rusningstrafik här inne på campus haha ni anar inte hur det ser ut. Sjukt mycket cyklister och mopedister och fotgängare precis överallt!!) När solen börjar gå ner vid 5 är det superfint ljus här, har tänkt så många gånger att jag ska gå hit med systemkameran och fota men det blir liksom aldrig av. Mobilkamera fick räcka idag.




^


JUST NU:


Lite konstig bild men jag ligger inte på vad som helst, utan nämligen ...





Hurraaaa min nya madrass!!! :D


Och kolla, det åker ner när man står på den!!







hejdå plankor.


stoppningen i den gamla...typ packat sågspån.





:D

Heejdåå dålig sömn!!!

Japp det är sant!! Jag har varit på IKEA idag och jag köpte en madrass!!



Ååå vad jag har sovit dåligt senaste tiden, igår... vaknade jag 07.30, 30 minuter innan jag började. Kunde knappt gå för att min rygg var så öm, ögonen gick knappt att få upp (värre än vanligt alltså!).. kände att jag knappt sovit något den natten.. Kunde helt enkelt inte gå till skolan än, skulle inte lära mig mer för det. Kände mig jätteledsen.. Tog iaf boken och började plugga in glosorna i kap.5...men somnade om. Vaknade, kände mig något piggare men hade missat 2 timmar skola... Det var banne mig droppen hehe! Jag kan ju inte börja missa skola p.ga. att jag sover dåligt, vilket jag är väl medveten om! Bestämde mig för att "Imorn blir det raka vägen till IKEA"!!

Dock fick jag gotta mig i massage i två timmar först :) Ytterligare en grej jag känt att jag behövt senaste tiden. Så jag hängde med JiHyun efter skolan till hennes massageställe igen. 200Y för 2 timmar! Helkroppsmassage, (dvs. rygg, axlar, nacke, ansikte (massa inpackningar och grejer) armar, ben och även huvudmassage!!) och oj vad det kändes i musklerna, så spänt, så ont! Men vad skönt det känns nu!!

Gatan som massagestället ligger på.

Efter blev det alltså IKEA, Ulrika kände inte längre för att följa med då hon fortfarande är lite förkyld, så jag frågade om Sven ville IKEAa med mig, det ville han! :D Så han lämnade biblioteket och studierna i all hast och kom dit. Då hade jag redan hunnit trycka i mig en "Spagetti å Köttfärssås" och en såndär fräsch sallad för 6Y :)

Fixade även ett IKEA-family kort till mig haha! Kände mig så... gammal. Det är ju sånt kort alla mammor har! ah och så alla gamlingar i Kina som hänger på IKEA hela tiden bara för att som Family-medlem får man gratis kaffe :)

Plockade på mig diverse 日用品 och sen bar det av mot madrasserna! Först provade vi inplastade madrasser som låg staplade på varandra på lagret. Det var väldigt mjukt och gott, men jag sa att det är nog bäst att prova en på riktigt i en säng.. Väl där var det ju en jäkla djungel alltså.. Vet inte om kinesen som hjälpte mig egentligen var till mycket hjälp, men Sven pusha' på mig att jag måste köpa en nu när jag väl är här och att den jag var mest inne på var mest prisvärd. Så den fick det bli! Och inte nog med det jag tog två!
:) ja, en var till Ulrika. Home Delivery för 60Y allt som allt! Kalas! Så imorgon eftermiddag kommer dennnn!!! :D HURRA!

Såhär gör Sven när han provar madrass, Jul på IKEA, Paradis är levererat! Samma pris som hemma..tusan också!
v style="text-align: center;">(klicka på bilderna..)
Så fint julpyntat överallt! Är det det hemma också?!


F.ö. så är ju proven avklarade nu och vi fick reda på resultaten redan måndagen efter! Det gick bra, tänker inte skriva massa resultat här nu, men måste bara berätta att på 发音 - fayin - uttal, fick jag 10 av 10. Är så himla nöjd över det då uttal är något av det svåraste med kinesiskan! Råkar man t.ex. gå upp lite för ljust i slutet på ett ord får det en helt annan betydelse än det man egentligen ville få fram. Så ah, känns grymt skönt att fayin ändå sitter någorlunda hos mig! :)

Satt och pluggade på Starbucks igår på Nanjing Lu. Var där mellan 1 och 9!! Först hängde jag med JiHyun, vi hade shoppat lite. Sen gick hon och jag började plugga. Sen efter ett par timmar började kines-tjejen mittemot mig snacka, jag hade visst skrivit ett tecken fel på mina övningspapper ^_^ Sen pratade vi, och vi pratade och pratade och pratade haha om allt mellan himmel och jord och hon sa flera gånger om att "OM jag har något fråga om vad som helst; kinesiskan, Shanghai eller någon annan stad är det bara att smsa eller maila!!" :D Så himla gullig. Audy var utbildad till lärare och kanske omkring 30 och skulle gifta sig om 10 dagar! Så hon satt och planerade sitt bröllopp igår!! :)

Även på Bucken var det redan pyntat och julmuggen är här!!







Sånna här tecken blir man ju extra sugen på att lära sig ....
“倒霉 -Dao mei - Having a bad luck"
Tyckte de kunde satt dit lite fler streck :)




Men m.t.p. att det gick att lära sig t.ex. de här tecknen så ska man väl aldrig säga aldrig... :)
"糊涂 - Hu tu - Confused" och "糟糕 - Zao gao - Bad, Terrible"



cykeltaxi hem. haha det går så fort :)


GODNATT!
Last night of stenhård säng i vilken man när man ligger på sidan typ får höftbenet i revbenen.. orka att jag har väntat så länge.. :(  :)



Fick btw den här bilden mms'ad till mig häromdan från mamma.
För er som inte ser: Det är "Bar Retro" på Sveavägen en fredag. (Den lille där i mitten alltså... där det lyser mest det är ICA det.) :)
Woooohoo!!
Blev verkligen sugen på att komma hem..not!! moahaha :D



^

Hipp hipp hurra!!

Så var det fest på bloggen igen! :D


 


Stooort GRATTIS till kusin Robert som fyller 17 bast idag!!! :D


Grattis grattis grattis och hoppas dagen varit toppen och att kvällen blir mys med mycket tårta och paket!


Kram!

 


¨¨¨

 



Så fyller även Sarah år idag! 20!! :D JätteGrattiiis till dig med!! Hoppas du blir redigt firad nu och att du redan tagit en sväng förbi Systemet ;)


Kram kram!



¨¨¨



<3

från Malin i Shanghai


felix i min stad

Ragnar!! Tack så mycket för länken! Huur kul klipp som helst hahaha, jag kollade i förrgår. Skrattade högt massa gånger!! Den dansande tanten! Felix Herngren är ju bra!

 


Brukar vara väldigt hackigt (eller inte fungera alls) när jag kollar klipp på svenska hemsidor men det gick galant att se det här programmet!

Så himla roligt att se, jag känner igen mig i precis allt i videon; omgivningarna, utsikterna, människorna, parkerna, gränderna med mat, taxibilarna, allt! :D

 


Så ett tips till er som vill få en ännu tydligare bild av hur staden jag bor i just nu, är — kolla länken nedan och välj sedan programmet där han är i Shanghai och besöker en Fredrik.

Tack Ragnar för att du visade mig!! Kram kram!

 

 

 


http://www.tv4play.se/noje/felix_stor_en_ingenjor



 

 

 




^


funny cats orchestra.

Tänk att klockan är över 3.30 pm här hos mig och min skoldag är över och jag funderar nu på vad jag ska göra resten av dagen- medans den 8e november hemma i Sverige ens knappt har börjat... :)



" I himlen finns paradiset och på jorden finns Suzhou och Hangzhou"


 

Klart vi ska till både Suzhou och Hangzhou när ni kommer hit! :)




^


Mitt liv som 20!

Så var man vuxen då! Eller..nja :) Jag tror faktiskt att jag aldrig kommer att kunna bli sådär riktigt vuxen, sådär vuxen av sig som många kan va. Lite för allvarliga och lite för seriösa lite för ofta.. Jag kommer i alla fall aldrig känna mig så :) hoppas jag. Jag ska väl fylla 50 en dag jag med och hur tankarna går då vet man ju inte. Herregud 50. Äh, med tanke på vilka jag har fått mina gener ifrån ska det nog inte vara något att vara orolig över!! 



Det har inte hänt så jättemycket på sista tiden, utan som de kanske flesta vet, plugg. Plugg, plugg och åter plugg! Varenda dag, varenda helgdag de senaste 2 veckorna har jag pluggat. Massa plugg! En hel bok skulle sitta de här två dagarna (torsdag&fredag), omkring 400 tecken. Det är ju tur att jag tycker det är kul plugga det här språket haha! Men måste medge att mot slutet kändes det ungefär som att fylla på ett redan fullt badkar med vatten. Lite gick in i hjärnan men samtidigt tappade jag andra ord och tecken som jag redan kunde utantill.. Det var en obehalig känsla!

Jasmine och Joanne kom förbi på födelsedagen med en cheese cake! <3

Hur som helst är alla tre prov avklarade nu. Lyssna&Prata, Läsa&Skriva och Hanzi (Tecken).
Hemma i Sverige brukar det ju ofta vara så att man pluggar till prov, sen tycker man att det kommer nåt helt annat än det man pluggat på. Lärarna har lyckats formulera frågor som inte liknar nåt av exemplen man tidigare sett.
Här däremot säger lärarna om och om igen- det kommer att gå bra, det är ett lätt prov! (man tänker på det jag nyss beskrivit) Sen när man satt där vid bänken och skulle skriva- så kände man igen det mesta! Det var liknande övningar som de i boken, som det vi övat på under lektionerna osv. Det kändes inte som att lärarna ville "sätta dit en". Jag fick tillämpa allt jag lärt mig och allt jag pluggat in de senaste dagarna! Det kändes så skönt! Snacka om att få visa vad man kan och att man faktiskt har 努力学习 (studerat hårt) !!

Den 1a var det ju som sagt skoldag, sen blev det mest plugg resten av dagen.. Men det gjorde faktiskt inte så mycket. Jag har ju vetat om länge att jag skulle behöva plugga även på min b-day så jag riggade upp med bra musik i iPoden (Håkan Hellström!!!! Ah bra ny skiva! Vet inte hur många gånger om jag har lyssnat på hela plattan nu!) sen gick jag först till ett café med Ulrika och SooYoung. Därefter behövde jag ensam-plugg och satte mig på Hannahs som har öppet till 23.30!

Ca. 1 minut efter att jag kom hem sen knackade det på dörren. Det var Ula, Winson och Airi som kom med paket! :D <3


Bakelser och "Love Actually" med Ulrika som avslutning på min 20-årsdag! Den blev precis så som jag ville att min födelsedag i år skulle bli! :)



¨¨



Så var det ju kalas här igår!
18 pers kom hit och åt tårta, drack diverse och värmde upp inför utgång tillsammans!

Hiro, jag och Kiat (som inte gillar min kamerablixt) :)

Jihyun och Tobi!
Är så glad att Jihyun kom. Hon är nästan dubbelt så gammal som mig, inte riktigt, men nästan..ändå känns det som att vi är lika gamla. Hon är min bästa vän i min klass och är alltid så go mot en. Hon har snackat om min fest i två veckor nu: "Vilka ska du bjuda, vad ska du ha på dig? vad ska jag ta med mig? Jag ser så himla mycket fram emot fredag!!" Haha :) Jag sa om och om igen att det kan inte bli särskilt speciellt med tanke på att "festen" kommer att äga rum på ett dormitory. Men hon var lika glad för det!
Jihyun var så himla fin igår också!! Jättepiffad, undrar om hon inte gått till frisören och fått en håruppsättning haha, den var så avancerad!!
Ett superfint Bobbi Brown-läppstift gav hon till mig och ett paket fina kakor från Marks & Spencer. Och så fick jag finaste kortet till, där hon skrivit såhär:

"Dear B.f
Happy Birthday! Hope you enjoy a lot in Shanghai. Thank you for inviting me.
By Jihyun
*B.f : Best friend. You're my best friend in the school."



<3



A+ arna om snart blir B!!


Vilken jäkla bild alltså haha! En annan blir snart en D:are medans Svenne är lika glad över sitt A (som gett honom kinesögon!?)


Min cakeie jag fixat som först hade ett mörkare lager av kakao över texten. Men efter en cykeltaxitur satt kakaon istället i locket. :)


Remember den här bilden?


När vi och Sven provade huvudbonader på skoj. Någonstans fanns det nog känslor inom mig för den där hatten, men jag köpte den inte.
Men Sven- mannen med minnet, tog sig till denna fakemarket vi fann, letade upp samma hatt och gav den i 20års-present till mig!
Så himla gulligt! Bästa.


Nu är den i mina händer! Haha :D



Hiro! Japan-Hiro kom såklart. och med sig hae han en sån superfin present till mig! Ett bokmärke i..nåt silvrigt material, med en pärla längst ut. Man lägger den längs med, med kroken över på den sidan man är på, så pärlan hänger ned.  fin present! Paketerat i fin förpackning med sidenband runt. Åh :) 谢谢老师 haha!


Så var det Tobis och Kiats fina present!
De vet att jag tycker att det är viktigt med många ljuskällor i ett rum. Det ger ett sådant mycket trevligare intryck. Så nu hade de köpt en rund lampa där glödlampan är inuti. Överst är det som en liten "skål" där det är meningen att man ska droppa i lite av den här doften.
Ytterligare en supersweet present!!


Ännu en av mina nyfunna vänner, Yoseph från Frankrike hade med sig en ruskigt bra present. En liten gosedjurs-Svampbob-fyrkant! När han lämnade över presenten sa han på sin fransk-engelska: "So now Malin, you are 20 and you are a grown up. But you still have to have a piece of child in you!" Haha åå :)



Så kom även Rodolfo med en flaska vin, Luna med en flarra Champagne, Sooyoung med vin, och Tillman med öl och en (trasig) massage-grejs, till mig!! Yuta, som jag endast träffat två gånger var sjuk och kunde inte komma men ändå lät han skicka hit en present till mig!!

Vilka vänner man har här alltså, som bryr sig och tänker till! Tons of thanks to all of you! :) <3





^

TACK!





Heej på er och tack så jättemycket för alla grattis!!! :D

Fantastiskt med så många grattis!! Räknade faktiskt ihop blogg-grattis, facebook-grattis och sms-grattis och det blev över 100 stycken!! :D Tänk vad mycket en liten hälsning kan göra! Den här dag en fick man även en del kramar, och vet ni vad jag kom på då.. Jag har inte direkt kramat någon sedan avskedet på Arlanda. Man kramas liksom inte här på samma vis som hemma, är det fest ligger det inte i naturen för andra att man kramas när man kommer. Vissa fransmän och spanjacker kör ju pusspuss på kinden men det är ju inte samma sak, man känner inte samma närhet.
Så det var gott att få lite kramar!! :D

Min dag var jättejättebra från första till sista timmen på dygnet! Berättar mer i nästa inlägg!

Tusen tack igen och kramar till er alla!

<3

祝我生日快乐!



Eftersom alla andra har fått ett grattis-inägg tänkte att jag ska ge mig själv ett också!

Hipp hipp hurraaaaaa för mig idag på 20-årsdagen!! :D





Känns ganska konstigt att fylla år i Kina, utan familjen Avén, utan istället med min slags familj jag har skaffat mig här!


Morgonen var underbar!! Jag och U bestämde oss för att ta lite sovmorgon till 10.00 idag ist. för 08.00. Vaknade av en (obs. EN) ljuv stämma som förde ett medley av alla födelsedags-sånger du kan tänka dig och med en stor bricka i famnen med födelsedagspresenter! Japp, Ulrika hade till och med inhandlat en bricka! "Ja, ingen födelsedag utan födelsedagsbricka, eller hur!!?" :D
Sen var det på med Stevie och "Happy Birthday" och paketöppning för hela slanten!
Igår mötte jag upp Ma&Pa's vän Ingela som kom från Sverige igår och hade med sig tre stora kassar med grejer jag önskat få hit hemifrån. OCH så var det maassa paket i!! :D Så himla härligt. Allt luktade hemma :) Mmm :)




Till frukost åt vi yoghurt med mammas müsli som jag fått! MUMS!! Tusen tack! Fick även bli varsin knäcke med skinkost från Sara! MUMS! Tack tack tack!
Den finaste finaste presenter var helt klart Efva Attling-armbandet från er där hemma!<3 Åh så fint det är. Det åkte på direkt och jag har kollat på det hela dan. Älskar det. Det är perfekt! Jag ska fundera på vad/om jag vill få ingraverat i det. :)
Håkan Hellström skivan har jag inte lyssnat på än men ska göra det snart, fy vad kul, tack pappa!!! Behöver ny musik i iPoden och jag vågar inte ladda ned här!!
Födelsedagskort, Tidningar, Ansiktskrämer (ögonkrämen är perfekt), GODIS, allt är perfekt!! Kunde inte sluta le imorse och knappt när jag tänker på allt fint ni fixat till mig! <3
Måste fråga dig, Annika- Har du gjort den där "Ha den äran"-duken?! :O

Ulrika hade slitet tokigt mycket för att få ihop massa födelsedagsprylar!<3
En stoor fin blombukett fick jag, med massa avancerade bladvikningar och sorters blommor! Bästa presenten från henne var Ramen. En stor ram (som hon åkt till IKEA för att köpa!!) med en stor fin bild på mig i Suzhou som hon framkallat! Så himla fint!! Superfint och gott doftljus från Hola, mugg (perfekt för te, som jag kan dricka nu när jag har tefilter!), salta sillar från IKEA, pepparkakshus(!) och snygg kinesisk ELLE - allt är perfekt! Kan man ha en bättre 同屋 - tong wu - rumskamrat ?! :)<3

Tusen tack mormor för grattiskramar och moster Elisabeth för grattis och present!<3


Gick i skolan till 2 idag. Fick massa grattis och grattiskramar från alla möjliga!! Lunch åt jag med JiHyun (Korea) och Joanne (Filippinerna) på Starbucks, JiHyun bjöd mig!! Gulligt :) Klassen sjöng för mig (på kinesiska såklart) och Lin Laoshi (lärare Lin) kunde berätta att i Kina så ska man nära man fyller år äta en lång nudel (Mian- står för långt liv) och ett ägg (Dan- kommer inte ihåg vad det står för..)
Efter skolan hängde jag lite med Kiat, köpte bl.a. tårta som vi ska äta sen! Visar bilder sen, de är jättefina!! Köpte även lite nyrostade kastanjer till mig i födelsedagspresent!

Sen när jag satt på rummet ringde Joanne i klassen och sa att jag skulle komma ner till lobbyn om 10 min. Så jag pinnade ner och där stod hon, Jasmine och deras filippinska vän med en Cheescake tlll mig! Så himla gulligt av dem! 谢谢你们, 我很高兴!!
Nu sitter jag här på dorm i Shanghai helt själv och ska strax iväg och plugga, Ulrika har redan gått iväg.


Hittills har min dag varit hur bra som helst. Förresten så var det bästa vädret på länge nu idag!! Sol, blå himmel och varmt! Underbart!
Bilder kommer sen, nu måste jag plugga! Stor kram från 20-åringen! O—^_^—O

<3

RSS 2.0