天气越来越热和我教你们一点点汉语!
Favoritlåten just nu! Så himla fin text så man bara inte kan sluta le när man lyssnar. Inte jag i alla fall :) Jag skulle bara vilja byta ut varje ”she/ her” mot ”he/ his” så jag kunde citera den lite här o var ;)
Klicka play och njut av skönläsning!!

Vad min 'McBook’ visade idag 29/3 1.00PM kinesisk tid.


Ja, vädret blir varmare och varmare både här i Shanghai och hemma hos er i Stockholm!!
Men TÄNK att det fortfarande snöar hos er!? Det är ju inte klokt.. men snart blir det vår och tunnare jackor åker fram! :D

Här är vädret mycket speciellt. Jag och Ulrika har pratat om det, att Shanghai måste vara staden med mest skillnad i väderlek i världen!! Vi har då aldrig vart med om liknande. På sommaren är det 40°C och fuktigt i luften. Nästan outhärdligt. Sedan under vintern var det ju så rått och kallt, att även det nästan var outhärdligt. Kändes som att det var kallare än vad det är i Sthlm på vintern, dock utan snö. De 2 (?) gånger det snöade här i vinter kom det mycket oväntat, strålande sol men kyligt dagen innan, sedan bara öste det ner snö från en grå trött himmel från början till slutet på dagen. Sen nästa dag var det ”som vanligt” igen. Kallt, rått, kanske lite solsken. :)

Nu vänder vädret! I förrgår när jag skulle gå ut och köpa middag tog jag på mig både Uggs, tjock halsduk och mössa. Och frös ändå. Sen igår kunde jag gå med endast min tunna grå ”jeans”jacka och en sjal! Fantastiskt! Haha.
Känns såå skönt att äntligen få lite varmare temperaturer. Nu ska jag dock inte klaga då ni kanske sitter där hemma och läser detta med snöfall utanför fönstret. :)


Vad kul att flera verkar ha sett det där programmet som handlade om Shanghai! Jag vill också se!! Ska försöka hitta det på nätet :)
Tack för fina kommentarer, Gugge, och angående din fråga om hur många kinesiska tecken det finns, så svarade denne ”Christer i Beijing” ungefär det jag tänkte svara. Se kommentar under inlägget ”vardag” för hans svar!
Det stämmer alltså att det finns ungefär 70 000 tecken. Så många tecken är det dock få kineser som kan. Många av mina vänner säger att även de kan behöva slå upp vissa tecken ibland för att förstå betydelse eller ta reda på uttal.
;
I skolan har vi hittils studerat kanske omkring 1500 tecken. Så det är mycket lite då de säger att man behöver kunna ca. 3-4000 för att klara sig i vardagligt snack. Men precis som ”Christer i Beijing” skrev så behöver det inte betyda att man förstår vad det är man läser bara för att man kan uttala det som står haha.. Det händer mig ofta, jag ser en skylt eller text och kan läsa ut vad som står, men vet inte vad det faktiskt betyder. Lite frustrerande :)
Ett enskilt tecken kan förekomma vid olika sammanhang och beroende på tecknet det hör ihop med ändras betydelsen.

Visar lite olika exempel på kinesiska tecken/ord!


Två exempel där de båda första tecknen betyder samma men tillsammans med det andra tecknet utgör det två olika ord.
Det här är alltså två tecken [han yu] och betyder just Kinesiska (språket).
汉 = kinesiska + 语 = språk

Men så har vi även ordet för kinesiskt tecken (chinese character):

汉 = kinesiska + 字 = tecken

Båda [hàn] betyder ’kinesiska’ men tillsammans med det andra tecknet bildar det ett ord.

******

Här är ett ord som består av två tecken:
漂 = fall through + 亮 = bright, light, shine  => Beautiful!

******

Så finns det även sådanna här kluringar:


Jaaaa, här har vi två tecken, där varje tecken utgör ett ord.

Två olika ord, som uttalas på två olika sätt, men skrivs precis likadant!

还 hái = också, även, ännu, fortfarande

还 huán = återlämna, återvända, ge/göra något tillbaka


Mh. två helt olika ord som skrivs likadant. Då detta tecken förekommer i en text måste man förstå handlingen för att veta man hur tecknet ska utläsas.


Jaha det blev en liten minilektion, med betoning på mini,  i hur det kinesiska språket är uppbyggt! Nu måste jag återgå till studier som är betydligt svårare än hur ”han zi” och ”han yu” skrivs :)

Och juste, bästa låten, eller hur!!? :D


KRAM

^

Snart så, snart så!

 Ja, snart så kommer det mer Thailand! :)

 ^


vardagHej alla och massa förlåt för fantastiskt dålig uppdatering :)
Vi har prov på onsdag i ett av de fyra ämnena. Orden i kapitel 1-5 ska testas, vilket innebär pluggplugg oftaofta :)
Sen är vi ute o "gör stan osäker” ;) en del så man hinner liksom aldrig sätta sig ned och sammanfatta allt som hänt. Det händer för mycket!

Bilden ovan: På ”kouyi-lektionen” då vi skulle redovisa tre minuter var om hur, enligt en själv, ett idealiskt livet ser ut. Dock var nästan ingen förberedd på detta så det blev lite halvdana tal.. Till vänster är min lärare och hon som redovisar är från Japan.

Har ju inte köpt någon digital kompaktkamera sedan jag blev bestulen på min för två år sedan..har ”bara” min systemkamera. Dock har min mobil hyfsat bra 5MP-kamera så med den brukar jag ta bilder på sånt man i annat fall har kompaktkameran till!!
Måste visa lite bilder från igår! Haha så himla roligt när jag och Ulrika satt och pluggade på Starbucks här vid Wujiaochang så börjar dom putsa glasväggen precis bredvid oss. En gubbe och en tant och gubbens skrapa gick helt plötsligt av, jag började skratta, de ställer sig och försöker laga den så när han äääntligen är klar och precis ska börja putsa igen så ramlar hela grejen av stången! Hahah :D alla vi tre skrattade haha, inte Ulrika, hon var koncentrerad på datorn eller tecknen eller vad det nu var. Men det var roligt iaf, värsta glasväggen och man hörde inte varandra men skratta ändå med varandra hahah :pPå väg till Starbucks. Det var en solig, lagom varm dag, vilket betyder att kineserna gärna går till Häagen-Dazs! Då är det nästan alltid kö för att komma in!! Helt sjukt haha.
U brought Godiva chocolate.Glasrutan(!) där folk passerar hela tiden då det ligger en galleria där. De stannar även gärna till och tittar på när man sitter där och skriver sina tecken haha. En kille märkte jag inte stod där snett bakom mig så han knacka på fönstret och gjorde tummen upp med jordens smile! :D


Paret bredvid oss. ”Älskling ska vi gå till Starbucks och ha en trevlig stund?” Naae..haha Hon satt och kollade skrikig kinesisk tv-serie på högsta volym och Han sov- från det att de kom tills han vaknade och sa ”nu går vi!”


Sen kom de!Oh noes!Precis här gick den sönder igen. Låter helt lame men var kul hahah!

Mitt favorittecken just nu. På riktigt haha. Älskar att skriva - ji -
国籍 - guoji - Nationality
Ta hand om er!
CIAO <3^

Godmorgon!

 Hoppas hoppas hoppas!! Saker och ting känns jobbigt just nu så, hoppas hoppas!!


och..Tack Ulrika <3

 ^


T

Ulrika har börjat tycka om att dricka te!! :D
Det här är tecknet för te, och uttalas som ovan utskrivet chá. För er som inte kan kinesiska: Den lilla accenten står för hur man ska uttala ordet. När den pekar åt det här hållet kallas det för ”den andra tonen” och man skulle kunna säga att man uttalar a:et ljusare och ljusare. Gå nerifrån och upp, precis som tonen visar.


Det här är även ett av mina favorittecken. Jag tycker det är så fint och gillar att skriva det, jag gillar streckordningen man skriver det i. Haha :)
I tebutiker där hemma kan ni se det här tecknet typ överallt. På tekoppar och förpackningar. Tidigare om ni sett det i tesammanhang kanske ni har anat vad det betyder, men nu vet ni även hur det uttalas :)


^

ett Kina i förändring

I tisdags var jag på favoriten Simply Thai med Evan och Kiat! Jag slutar skolan 11.35 så därefter mötte jag upp de två nissarna som var lika döhungriga som mig, hoppa in i en taxi mot Xintiandi!
De har ett så fint luncherbjudande där, ”Exectutive Lunch Set” för 88Y. Då får man välja en Appetizer, Main Dish, Dessert och Dricka. Och så ingår ”free flow” av kokt ris, en soppa och ett fat med grönsaker! Haha :D
Vi var inte riktigt lika döhungriga efter den lunchen. SÅ GOTT!!


På Simply Thai. Kiat gillar aldrig min blixt på mobilen..


Sen efter hängde jag med till Evans’ för att plugga. Jag hade aldrig varit där så det kändes kul!
Så när vi kom dit så möttes jag av detta precis utanför:

Område med fina gamla hus som tydligen bara under de senaste veckorna försvunnit helt. Den röda pilen pekar på ett hus som fått stå kvar.


Det rivs sådanna här områden hela tiden runt om i Shanghai. Jag som inte ens har varit här såå länge har till och med märkt av det.


Det sägs ju att en människa föds som original men dör som en kopia. Jag har kommit på att det gäller banne mig städer också. Städer blir mer och mer lika andra städer och mycket av det karaktäristiska försvinner med tiden. Jag förstår ju att detta behövs för att en stad ska komma framåt i utvecklingen och vara 现代 / xiandai / modern. Men jag tycker att det är synd, att en sådan här stad inte ska kunna vara både 现代 och bevara det gamla.
Det första jag tänkte var, "stackars de som bodde där" och ”undrar om de har någonstans att bo nu” men då kunde Evan berätta att varje hushåll fått ungefär en halv miljon Yuan för det..så hoppas verkligen att de har det bättre nu. När Evan flyttade in här för ett halvår sedan var området proppat med kanske hundratals hus där stora familjer levde tillsammans.

Kina förändras hela tiden, och jag märker av det!

Ett hus där någon familj fortfarande bor.

Pilarna.
Taget från Evans lägenhet på 27e våningen.

Han visade mig hans ”Year book” som de får i USA i College vid varje läsårs slut. Så coolt att se haha! Det är ju sånt man har hört om i film!! :D
Var bilder från alla möjliga event som skett under årets gång och här var vissa utvalda bilder från balen. Haha..så tog de bara vissa..!? Det fanns ju självklart skolans ”Queen” och ”King” också. ;)

Vi lekte med hand katt också, Pumpkin! En orange/vit söt katt de adopterade för ett tag sen. (Evan bor tillsammans med hans kusin Kevin och kompis George. Båda sköna schyssta killar). Pumpkin har visst blivit tjock då han äter hela tiden. Tjock på 中文 / zhongwen / kinesiska, är:  胖 / pang. Så nu kallar de honom istället Pangkin :D


man kunde se Pudong och Pearl Tower & Financial Center därifrån! :pHär har de speciella vägar för endast cykel och 摩托车 / mo tuo che / motorcykel.


Sen på vägen hem stannade jag till vid Shanghai Railway Station där det är fullt av små-shoppar med både kläder, smycken, elektronik och krimskrams. Köpte på mig tre skydd till min ipod! 10Y styck :D

Så fick jag den här fina av Ulrika när jag kom hem!! Kan ni se vad det är?
^

信 - xin - brevÄntligen har jag fått brevet jag väntat på länge! Mamma kunde inte hålla sig till slut utan avslöjade att ännu ett brev är på väg. Så de senaste veckorna har jag gått o kikat in genom springan i min mailbox nere i lobbyn varje dag (jag bär inte den nyckeln på mig hela tiden men finns en springa man kan kolla in genom), men inget där. Så idag kunde jag ana ett kuvert!!

Idag slutade jag skolan 16.05 och därefter cyklade jag och köpte tidningar att ha som fyllning i mina lådor med grejer jag ska skicka hem! Så när jag stod där vid tidningskiosken kände jag mig jättedum som går och ska köpa news papers att ha som fyllning!? Inte läsa liksom..med tanke på allt som hänt i Japan.. Så köpte på mig en massa olika tidningar för nu ska jag banne mig få koll på omvärlden. Det är precis som att jag tagit en paus från världen utanför Kina genom att åka hit..det e tyvärr sant.
Får se om dessa tidningar ändrar på detta hehe..
Jag kom hem med mina tidningar och träffade på Masa, Sun och Lu (Ru?). Tre kul klasskamrater till Ulrika. Har inte fattat om han heter Lu eller Ru, han är från Korea och verkar ha lite svårt att uttala R..eller L. Haha!
Så kollade jag i mailboxen och där låg det fina rosa kuvertet! Man blir verkligen lika lycklig varje gång :) 1000 gånger roligare än att få ett email (även om sådana också är mycket kul att få)! :)
Tack mamma för ytterligare en fin brev, med fint skriven text. Det står nu på min ”finhylla” med mina finaste saker jag köpt på mig här.


Oh och jag har gjort jättefint i vårt rum. Köpte en fin sak till ulrika i Thailand för hennes födelsedag. Paketsnöre med massa fina blommor och blad på. Hängde upp det i nån grej som stack ut ur väggen! Superfint ju eller vad tycks? :D

 ^


Mars 13, 2011

Belle (Yhailand), Korean som jag för tillfället glömt namnet på, Kiat (Thailand)!

Hej hej!

Idag var en sån skön dag!! Bästa vädret på länge! Blå himmel och strålande sol, och varmt!
Min poncho som jag annars brukar kunna frysa lite i haha var nästan för varm att ha idag! Var så lycklig över detta vädret :D
Igår fick jag SMS av en kompis Belle, från Thailand, som undrade om jag vill hänga med på brunch idag. Det lät ju mycket trevligt så jag va på. Men det var inte riktigt så ’brunchigt’ som jag är van vid vid det här laget. Haha det visade sig att det inte var någon speciell brunch-buffé eller liknande hon tänkt att vi skulle på utan bara en vanlig kinesisk restaurang vid brunch-tid! :p ganska kul och förvånande men det var hur som helst mycket gott så det blev en bra start på dagen!


Därpå åkte jag hem till Sven och Yohei och pluggade och åt godis (svenskt)!! Det blev över massa från Svens 24årskalas så han sa en dag efter skolan att om jag vill komma o käka godis är jag välkommen. Haha. Idag var perfekt plugg&äta godis-dag kände jag så ett par timmar där blev det. Han hjälpte mig även att äntligen (?) skaffa Twitter. Han är nog lyckligare just nu än vad jag är att jag har ett konto haha.
Direkt twittrade han, både på svenska och kinesiska, om att Shanghaiginger har skaffat Twitter och att alla borde ’adda’!
Tack för det. Och tack för godispluggning!
Sen blev det en vända på gymmet. Sprang i en timme och sen lite maskiner i typ 30 min. SÅå skönt!
Efter det gick jag till kära Ajisen och åt sallad och pork till middag. Mums!!


Utsikt från Svens hem och 23e våningen!Nu sitter jag här och ska strax kolla igenom böckerna en gång till innan jag ska sova. Men måste bara meddela, särskilt till pappa, att det gör superont i min mun då mina visdomständer börjar kika fram. 3-8 och 4-8 eller vad man nu ska säga är det och jag ser till att göra rent noga men det är ändå mycket ömt. Stackars mig va!


Tänkte att jag lägger upp lite fler bilder från allt möjligt som jag tagit med mobilen men glömt att föra över :)
Svens fina tårta som Yohei köpt! Yohei: ”Jag vet inte vad det är för tårta, jag tog bara den största!” Haha :)Jimmy (Sverige), Glad Hiro (Japan), Junhee+Make (Korea), 老板 (Hyresvärden) (Kina). Festfixarna och födelsedagsbarnet själv. div>Sen firade vi Sven lite på självaste födelsedagen den 8e. Lunch på Helens med mig, Evan (USA) och Maria (Ryssland) en ny klasskamrat!


En dag i skolan när vi gick till ”El Mexicano” och åt lunch. Jag fick som alltid annars min mat sist, ca.10 min efter alla andra..så när den väl kom såg det ut såhär.. mmm.

Lunch på Guanghua-trapporna med Laurent (Frankrike), Evan (USA), Sven och Nikolai (Tyskland)Jag och Ulrika träffade Johanna Lidén, vår förra kinesiskalärare på Södra Latin! Hon är nu här på Fudan(!) då hon håller på att forska om en gammal kines och ska skriva en avhandling på detta. I två månader ska hon vara här och har därmed fått ett eget kontor uppe i Guanghua Lou på 29e våningen(!!) och utsikt över Pudong!Jag och Luna (Ukraina) på Helens i fredags!  och nej, jag vet inte heller vad som hände med hennes hudfärg här haha.Jag, Luna, Winson (USA), Ulrika!Jag, Julio (Spanien) och Aoileann (Irland)!
Skylt i French Concession jag såg på väg till frisören!!^


Slut och Kram!försöker att komma ikapp!

Vänta, Louise Lusen kommenterade precis och sa att hon heller inte kan se headern, dock kan hon det när hon var inne på ”kommentera-sidan”. Så testade jag detsamma så var det likadant för mig!!


Har suttit och pillat nån timme nu på det här himla problemet så något måste jag ju ha rättat till! Men har ingen aning om vad :S Om detta gäller någon mer så säg till, tack!

Jag är så trött på detta nu men jag kan ju inte bara skita i det. Vill ha min header tillbaka....


Bild tagen inne i Frankrikes paviljong på Expo 2010 i Shanghai. Ytterligare en grej jag har massa bilder ifrån som jag vill visa er som inte fick möjlighet att gå dit. Var en mycket häftig upplevelse att få vara med om tycker jag. Njöt av att gå runt i varenda en av de paviljonger jag hann besöka. Jag gillade Frankrikes, dess karaktär ändrades hela tiden ju längre in i paviljongen man kom. Den här delen bestod av bilder i svartvitt som rullade längs väggen.


Hoppas alla ni mår bra!
Idag är fredag, igen! Vad ska alla hitta på i helgen? Berätta, jag vill veta! :)
Själv ska vi parta lite ikväll! Har fått en ny klasskamrat vid namn Aoileann, från Irland! Hon är askön och vi är väldigt lika har jag upptäckt (i sättet och intressen osv) och jag Älskar hennes dialekt. Sjukt snygg. Har även blivit bättre vän med en irländare som heter Jack. Även hans sätt att tala på är jag lite småkär i.
De är ett gäng irländare som ofta hänger och ikväll har de "party in their gaze” som Aoileann alltid säger :D vi ska dit och jag tror det blir askul!
Gissa hur hennes namn uttalas!
...
Hah! Det uttalas [iilen]! Aoi på irländska blir visst I. Hade jag ingen aning om :) Så när jag skulle stava hennes namn trodde jag ju det var typ Eelen eller nåt :)

Har haft fullt fullt upp sedan jag kom tillbaka från Thailand och skolstart så jag ber så mycket om ursäkt för dålig uppdatering här. Har ju inte haft tid att skriva särskilt relevanta saker utan mest snabbt nämnt vad jag gjort. Sånna inlägg tycker jag själv e lite trist och lite för lagom. Det är liksom som att man skulle kunna klistra in de inläggen på vilken blogg som helst. Inte kul. Därför skäms jag lite för bloggen just nu, som inte ens har en header att bjuda på..

Vill berätta för er om skollivet just nu. Det är nämligen rätt så mycket annorlunda från förra terminen. Försöker dra det lite snabbt nu då så ni åtminstone har lite koll på skol-malin och inte bara fest-och-gå-till-frisören-malin.....

Den 23e kom vi hem och den 24e gick jag på registration. Dvs. man går till Guanghua Building och registrerar sig för den kommande terminen.
Det var riktigt kul, man träffade typ ”alla” och alla var lika glada över att ses :D
Dock hade vi inte fått någon information om vad man behövde till registreringen och då vi redan borde stå i något register tänkte väl inte vi på att man även behövde pass och studentleg... Ulrika hade även glömt ett annat papper så hon var snäll och vände om och hämtade både papper, 护照 / hu zhao / pass och  学生证 / xue sheng zheng / studentpass.
Efter ett par timmar var det färdigt, jag köpte de nya böckerna och på söndagen skulle vi gå tillbaka för att se vilken klass man hamnat i.

Såhär ser namnlistan ut på min klass, C2, nu! Nationalitet kan nu ju försöka gissa! :)
Och japp, at Fudan I’m still Malin Av?n.


Kände knappt igen några namn på listan vilken kändes lite skrämmande men mest spännande!!
Såhär i efterhand är jag jättenöjd med klassen, då jag var något skeptisk till den de första dagarna..
Massa kul och trevliga från världen över och så kom jag ju som ni ser i samma klass som Sven vilket jag är jätteglad över. Hoppas du är lite glad också, trots att jag inte 准备 / zhun bei / förbereder, lika bra som du tycker jag ska göra... ;)

Ny termin innebar alltså ny klass, nya lärare, nya ämnen, nya böcker, ny skolbyggnad och en ny nivå i kinesiska.
Jag har numera alla mina lektioner i 光华楼 / guanghua lou / guanghua building / brilliance building. :) De där två höga tornen jag visat bild på tidigare (7:e högsta undervisningsbyggnaden i världen).
Förra terminen gjorde jag A och B level. De tre slutproven gick bra så nu är det C level som gäller. Förra terminen hade jag 1 bok per nivå som användes i 3 ämnen; lyssna, prata, skriva.

Nu har jag 5 ämnen!

听力 tingli - hörförståelse
写作 xiezuo - skriva 汉字 / hanzi / kinesiska tecken
泛读 fandu - extensive reading
精读 jingdu - intensive reading
口语 kouyu - tala

På dessa ämnen har jag nu 4 böcker istället och i varje kapitel tas nya ord upp. Detta innebär alltså att jag varje vecka ska lära mig ungefär 4 gånger så många ord som jag tidigare gjort varje vecka. Det är mycket. Ca. 20-30 nya ord i varje kapitel i varje bok. På en vecka går vi igenom typ 1 kapitel i varje ämne.

Så ja, nu förstår ni kanske att jag haft annat för mig än att blogga :)

Har ni frågor om skola, klasskamrater eller vad som helst annat så skrivskrivskriv!!! :D

böckerna.

såhär ser anteckningarna ut i mitt block nu för tiden.

infopapper om en resa i april med Fudan. allt på kinesiska endast ;)
Man kan välja mellan 6 olika städer så betalar man 800Y, då ingår resa,boende och mat.
Jag och Evan kunde inte bestämma oss så vi "flipped the coin” och det sa 张家节 / Zhangjiajie.
Sök på det på google så får ni se vad det är för 地方 / difang / plats. ;D

KRAM! <3^

”the tourist"En av Ulrikas presenter från mig var ju en biobiljett till filmen The Tourist. Så igår pallrade vi oss in till kära 新天地 , Xintiandi, och favorit-biosalongen! Så himla mysig stämning det är där så fort man gått förbi biljett-checken!!


Röd matta och stora feta snygga kristallkronor i taket och massa gamla fina affischer från klassiker!


Jag fick äntligen mina efterlängtade popcorn!! Woho! Älskar popcorn men här är det inget lättillgängligt precis, så det äts ytterst sällan. Så har vi ju heller ingen mikrovågsugn i rummet. Men nu fick jag och jag njöt, av varenda pop! :D

Ulrika körde lyxvarianten och avnjöt chokladbitar från Godiva istället!

Filmen var superbra!! Vill inte säga för mycket, roligare att inte ha några förväntningar alls när man ser den! Så- gå och se den om ni inte redan gjort det! :D

Jag är inget big fan av Angelina Jolie men i den här filmen var hon riktigt bra tycker jag :)

Johnny Depp blir jag lika impad av varje gång hur komplett olika roller han kan spela!!bilder från google såklart..^


bloggen är 病了。。

Ja sådär lagom matchat med att jag varit sjuk så har även bloggen blivit sjuk :(

Förstår inte vad som hänt och varför headern inte vill synas. Nu kan inte ens jag se den utan det är endast vitt och står med liten text ”shanghaiginger” i svart uppe till vänster.. Är det så ni också ser det?

En Olof kommenterade och sa att det måste ha med ”Webläsarkompabilitet” att göra..
varför har det funkat förut då?? :/
Jag kan inte minnas att jag gjorde nåt konstigt..har hållt på en del i koder ju så jag är försiktig för jag vet att råkar man radera något så kan hela kalaset bli inte-kalas..

Åh jag behöver hjälp haha :)
Tja, för att skriva nåt mer än bara gnäll...före hair-cuttet (hua långt men slitet!) och efter. Bilderna är verkligen inte kalas (ah, det e ett bra ord, funkar alltid) men man ser skillnad på håret iaf :D


^

fix

Hej hej, alltså måste bara säga, angående headern. Det verkar som att ni inte sett den nya. Den ligger där,

kan hända att ni måste uppdatera internetfönstret! Så markera adressfältet och tryck enter, så borde det synas!

Fortfarande inte fixat i kanten men det kommer, det kommer!! :)


^

just nu:

HAPPY BIRTHDAAY!!
Graattiiiss Ulrika-Blair-Roommate-21åring-Ohlson!!!! :D

Efter att ha börjat dagen med god frukost kompletterat med en bit godiva choklad sade hon:

"Idag kommer att bli en bra dag!”

Haha :) Det tror jag med!!


<3

Haha! Precis nu när jag skriver detta inlägg gick Ulrika på toa och nu popade hon ”Aaah jag dör hahaha!! :D”. Hon fick just syn på ”Happy Birthday"-toapappret tror jag! :D

小偷 - xiao touJa, idag började dåligt.
På min väg mot Wujiaochang och tunnelbanan i regnet var jag hungrig och gick in på brödboden och köpte mig en macka. Så går jag där med paraply i ena handen och macka i andra, och handväskan med remmen sådär snett över bröstet så den låg bakåt.
Var inte jättemycket folk ute men helt plötsligt kändes det som att det var helt trångt runtom mig. Så känner jag! Något rör vid min väska och min rygg, så jag vänder mig hastigt om. Och där står, en j*vla kille (ursäkta ordvalet men blir så irriterad när jag tänker på det) med handen i min väska!!

Jag bara rycker den åt mig, och han drar ut sin hand. Han kollar på mig, men springer inte iväg?! ”VAD GÖR DU??!” skriker jag åt honom, på svenska(!). Hehe det bara kom, där var inte nån del av min språkhjärna aktiverad utan på svenska skällde jag ut honom och bara stod och glodde på honom med antagligen de mest argsinta (och rädda) ögonen jag någonsin haft.
Han hade någon med sig, den som gick förbi mig på höger sida..men han bara gick vidare direkt, kikade lite bakåt men fortsatte att gå.
Han fortsätter att bara kolla på mig, inte göra nåt, inte säga nåt. Det var precis som att han väntade på att JAG skulle säga något? Jag kollar snabbt igenom väskan- plånbok?ja. mobil?ja. ”TOG DU NÅT??!” skriker jag åt honom, fortfarande svenska. ”NOo...” Svarar han då. Vet inte vad för land han var ifrån men brytning hade han och asiat var han inte..

Det var sån äckligt obehaglig känsla att någon jag själv inte fått syn på, har sett mig, och i nästa ögonblick är i min väska och rotar.
Han börjar gå och jag vänder mig om och fortsätter. Var så arg, fortfarande, och vänder mig om för att se vart han tog vägen, och precis då ser jag att han just vänt om och går mot mitt håll igen!! :@ När han såg att jag kollade dit igen vände han sig snabbt, och drog upp sin luva över huvudet.

DUMMA FAN till ”ficktjuv", en mycket dålig sådan var han också..

När jag insett att han typ tänkte följa efter mig igen så tänkte jag att ”Jag tänker inte vända mig om igen förrän jag inte längre kan se den där killen. Så står jag där, med rynka mellan mina mörka ögonen och läpparna helt ihoptryckta av ilska..seriöst! och kollar hur de går bortåt. La på minnet under tiden hur han såg ut och vad han hade på sig. Så rätt vad det är, när ett par passerar dem, vänder han sig och kompisen och tänker följa efter dem. Men han ser att jag fortfarande glor och vänder faktiskt snabbt, sen såg jag de inte längre, väntade nån minut. Andades ut, hann bli rädd och kände att jag var helt skakig. :( Blä jätteläskig känsla... aldrig blivit bestulen och verkligen inte varit med om nåt sånt här. peppar peppar...
Resten av dagen fick väskan vara på framsidan. Alla som läser detta måste verkligen tänka på att vara försiktiga! Ock särskilt regniga dagar! Folk bär paraply och kanske nåt mer i den andra handen (dumma mig som både åt, höll paraply och väska!!!men jag var ju hungrig och hade ont om tid..) :(

Allt fanns iaf kvar, till och med tunnelbanekortet i ytterfacket. :)

So...Be careful out there, ok? :)

KRAMAR!

ny header

Ja som ni ser är det lite nytt färskt här på bloggen, där uppe. På bloggspråk kallas det header, för er som inte visste det.
Jag har läänge velat fixa ny header men inte haft tid. Det tar sån tid nämligen att få det att passa perfekt så har bra skjutit på det. Nu fick jag för mig att fixa det ”lite snabbt” innan jag gav mig hemifrån hehe...... :)

Så ja, nu är det lite halvdant och jag får inte kläm på det. Bilden vill liksom inte åka ut ända ut till kanten till höger, hur mycket jag än ändrar i HTML-koderna.
Så om nån nu ser och vet vad jag ska göra, hör av er!!! :)

Ser inte bra ut som det gör nu..


Hoppas ni har det bra i alla fall och inga header-problem ;)
KRAM

Gratttiis!Idag fyller min ”nyfunne vän” som jag kallar henne, år!! :D
Ida, som jag jobbade med på NK i Stockholm i somras blir 25 idag!!

Önskar dig alla lycka idag. Massor med kramar till dig från mig och Shanghai!

bild från facebook
Bilden är lite lånad från Fejjan.


<3

haircut!

 

Hello och god fredag på er!!


Har just varit hos frisören!! Jag är alltid lika velig innan jag ska till frisören. "Ska jag avboka?” ”Det är ju faktiskt ganska fint som det är just nu..”. osv. Men jag behöll alltså tiden som jag bokade ifrån skolan idag!

Sökte lite på nätet efter bra frisörer i Shanghai. Jag tycker jag har så svårt att hitta en som förstår mitt hår och precis hur jag vill ha det! Så kom jag in på en blogg som en svensk tjej har, som också bor här!

Hon skrev om sitt besök hos ”Charme” och frisören Jason. Supernöjd. Så skrev till henne och kom fram till att jag ska testa det här stället!

 

Jag är sååå nöjd med klippet!! :D det blev precis som jag ville! :D

TACK Caroline!


Voila!Nu blire Helens o sen göra stan osäker ;)

 KRAM

 


泰国 - Thailand DAG 1

&q

 

Ja! Nu börjar vi! Haha, ska försöka fixa ett inlägg här för varje dag. Tror det blir bäst då jag har så sjuukt mycket bilder, nästan 5 GB, det är ändå några hundra foton. Har så många favoriter så det blir svårt att välja ut! :) Har i alla fall bstämt mig för att jag kör på stora fina bilder och inte håller på med massa miniatyrer o grejer. Det ska vara enkelt och bekvämt att kolla på en blogg. Skrev som sagt dagbok under tiden så tar utdrag från den som text! I det här inlägget kör jag text- sen bilder. Och nä, det går inte att hålla texterna korta. :)


Bilden ovan är ju ingen höjdare till bild haha men gillar den ändå så mycket. Ensamma lilla (stora?) väska stå där helt ensam i en stoor kall flygplats och bara väntar på att få fara runt över land o hav ^_^¨¨¨


14.01 kinesisk tid. 4 minuter till lyft.

Jag är nu på min väg till Thailand, själv! Det kunde man ju inte tro att mitt livs första resa på egen hand, utomlands, skulle bli just dit. Haha åh, jag är så flygrädd..!


14.30 kinesisk tid. i luften!

Det obehagliga är den där accelerationen när planet inte längre bara glider fram utan börjar verkligen löpa tills det plötsligt bara lyckas lyfta! Att en sådan stor, tung, maskin kan flyga sig själv. Oerhört! som pappa hade sagt.

Hoppas allt går bra nu. Men det borde det göra, någon sa en gång till mig att ”det händer oftare att en lama attackerar en människa än att ett flygplan störtar”, vilket ju antagligen inte händer så ofta..så jag bör kunna hålla mig lugn. Huruvida det citatet stämmer eller ej ska jag inte fundera över. :)


Hittills har allt gått bra. Eller vänta, nä allt var mest jobbigt på flygplatsen i Pudong.

När jag äntligen checkat in, efter en stunds oro att den tunga väskan faktiskt var för tung för SriLankan Arlines (vilket den inte alls var, jag va visst bara lite klen), skulle jag sms:a Ulrika. Men jag kunde då bli påmind av China Mobile att jag inte hade några pengar på mobilen, fatta- inte ens 10 mao (öre) som ett sms kostar..

Aha, iväg och leta upp ett China Mobile-ställe! Frågade någon, som var 100% säker på att det inte fanns något sådant där. Panik! Hur skulle jag nu kunna ha kontakt med Ulrika väl i Thailand är vi båda är där?! Det måste ju finnas.

Nä, 没有 / mei you / finns ej, var det överallt till svar.. Men så till slut! Jag var på 3e våningen och på 1a våningen skulle det visst finnas. Så ner till 1a. ”No, here no have! 3rd floor!! I’m sure, I’m sure!” får jag till svar. Jaha o han nu var så sure får jag väl åka upp igen. Då flygplatsen är väldigt väldigt stor frågade jag direkt vid någon infodisk på 3e våningen. ”Nej, finns inte på vån.3 men du kan åka ner till 1:a, där kan du ladda på din mobil.” ”...Are you sure?” ”I am sure.” Hon lät mer sure än den första killen så neeer till första igen. Jag fann stället och jag laddade på 200Y och så på vägen tillbaka gick jag in till den där första killen och sa att ”Det finns inte på 3e vån..utan där- precis mittemot din butik!” Då var det ”I’m sorry, I’m sorry” istället. :)

uot;text-align: left;">

Nu skulle jag bara växla lite Yuan till Thai Baht. Bara trodde jag. Såklart var det 没有 på det med. Åkte mellan x antal våningar nu med då jag blev hänvisad till olika banker. Alla 没有. Så nu har jag massa RMB med mig, hoppas jag kan växla i Bangkok!

(Vad jag då inte hade kommit på var ju att Shanghai-SIMkort inte fungerar utanför Shanghai..alltså verkligen inte i Thailand haha. Så dum man kan va när man är stressad)

Allt detta tog ju lång tid, för lång tid. Så helt plötsligt hade jag bara 40 min på mig till boarding. Och jag va hungrig! Och kissnödig! Och ingen tax-free har man hunnit kolla i. Jag som just kommit på att jag vill köpa ny parfym.

Fann damrummet. Sen parfymaffär, tog på mig ett spray av en jag kollat på innan. Sen skulle jag bara ta nåt att äta. En restaurang som såg god och snabb ut fick det bli. Men de 10 minuterna det skulle ta blev istället 25 minuter. Till slut kom min curry-rice med pork. Det var gott, som tur var!

5 minuter till boarding. Jag tyckte jag luktat gott under tiden jag åt så smällde till och köpte parfymen!! Lanvin, ”Marry me!” 479Y, släpptes i september 2010 :) mums. Älskar den! Och nu är jag gift! :D

 


Nästa galna grej haha - jag går i rask takt mot Gate22. Kikar ut och ser ett SriLankan Airlines-plan utanför. Jag går och går och tckte plötsligt att det var längre till Gate22 än det såg ut som när jag såg skylten.. Kollar upp: Gate23 !? Vänder mig om och går till 22an som jag lyckats passera. Inget flygplan där? 5 min efter boarding. Endast två kineser som står o moppar golvet i det som brukar vara bron över till planet. Nog var det ett tag till avgång men flyget ska väl ändå vara där vid boarding haha! Frågar en kille som till slut förstår min fråga. Så säger han: ”You can wait.” "Ursäkta? Vänta?" Var då liksom.. ”Upstairs?” Men, det kan ju inte stämma. Så säger hans kollegor till slut att ”Yeah, it’s changed to gate 23. Boarding now..”

Jaha! Det hade ju vart jättebra om jag satt ”upstairs” och väntade..haha!

 


14.50

Bredvid mig sitter en tjej som läser boken ”Who moved my cheese?” En bok med den titeln kan ju inte vara annat än bra!


15.15 36000 feet upp i luften där det är −43°C

Får man alltid flygplansmat eller?! Haha! Det tänkte väl inte jag på på flygplatsen. Åt ju värsta mealet där! Somnade till nu men vaknade just av ”Hello Miss, fish or pork?”

 


50 minuter kvar till Bangkok. 12000 meters höjd och −56° där ute! Skönt!

 

 

 

kväll.

Ja efter de där temperaturerna kom jag till slut fram!!

Minibuss från hotellet hämtade upp mig som bestämt. Supersmidigt! Ingick i priset. Efter bara någon minuts busstur från flygplatsen var vi vid en gata med stor marknad i form av mat och småprytlar. Så coolt att det låg såpass nära 机场 / ji chang / flygplatsen!

Hotellet är supertrevligt, fint, fräscht och toppen personal, som kan bra engelska! Ska ni mellanlanda och övernatta i Bangkok en natt någon gång rekommenderar jag detta! Så smidigt! The Cottage Subvarnabhumi!

Ganska snart tog jag mig till den där marknaden jag såg! Köpte på mig lite att äta till middag, fotade, pratade med thailändare! Det var längesen man gick ut i endast shorts och linne! Sååå skönt!!Flipflopparna 49baht = typ 10kr

Glasögonen 79 baht = typ 15kr


Tog mig en lång skön dusch- skrubba kroppen så noll döda hudceller och ready to hit the beach! ;)

MTV på nu! Också längesen!! Ska köpa frukost-buffé imorn tror jag. 250 baht bara, typ 50kr!

 GODNATT <3

 


”och dom var bara kids, men gifte sig ändå!"

 


:D

tack tack tack tack


Den här gången stod jag med Kiat och hoppade högt när vi insåg att det allt låg något i mail-boxen i lobbyn hahah!!

och btw mamma, Björne fick hänga med till Thailand (såklart!), annars hade jag ju varit helt ensam! :)
^


RSS 2.0